Mopsen er en kontroversiell hunderase. Da Ruter brukte en mops i sin markedsføring, ble det protest hos Dyrebeskyttelsen, som mente at man ikke skulle fremstille mopsen som søt og morsom. Årsaken er at mopsens spesielle utseende er et resultat av ganske ekstreme avlstiltak, som også har ført til at denne rasen har store helsemessige utfordringer.

Stell av mops

Mopsen har et spesielt utseende som skyldes kort snute, hudfolder i ansiktet, og en krøllete hale. Dette er en gammel rase som ble importert til Europa fra Kina allerede på 1500-tallet, og ble populært i kongefamiliene i den tids ledende handelsnasjoner. Særlig den britiske kongefamiliens forkjærlighet for mops har gjort rasen populær også i brede lag av befolkningen. Populariteten skyldes ikke bare utseendet, men også at mops er sosiale og snille hunder som liker å være sammen med mennesker.

Den som eier mops, vil oppleve at de ofte får det som vi kan kalle omvendt nyseanfall, der de hiver etter pusten. Det skyldes at væske eller andre ting legger seg under den lange ganen, og dermed irriterer halsen og gjør det vanskelig å puste. I slike tilfeller bør eieren massere halsen til hunden og dekke til snuten slik at den begynner å puste gjennom munnen. Noen mops har også fortettede nesebor som gjør det ekstra vanskelig å puste. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for at dyret skal ha et godt liv.

Det er veldig viktig å ikke bruke et veldig stramt halsbånd når man har mops. Det skal nemlig svært lite til før en mops får øyeprolaps. Da må du i verste fall presse øyet tilbake i hulen det kom fra, en opplevelse de fleste kan greie seg uten. Et annet problem er de mange rynkene til mopsen, som gjør at den ser søt ut, men som gjør at det lett kan legge seg skitt i mellom. Det kan gå betennelse i dette hvis ikke eieren rengjør hudfoldene med jevne mellomrom.